2017. október 6., péntek

Käsespätzle - vagyis sajtos nokedli karamellizált hagymával





Tényleg egy egyszerü svájci étel, a hozzávalók egyszerüek amiket az emberek saját maguk meg tudtak termelni abból készitették régen a legfinomabb ételeket. Talán Svájcban vagy dél Németországban  nincs is olyan ember aki ezt az ételt ne ismerné vagy nem szeretné. 

Hozzávalók 4 személyre apró nokedlit késziteni - receptet nem kell irjak :) 
20 dkg emmentáli vagy apenzeller sajt - jó füszeres sajttal finom, de ez is
izlés dolga. 4-5 dkg vaj 2 dl tejszin, só, bors, 2 közepes fej hagyma. 
A hagymát vékonyan felszeleteljük és a fele vajjal lassú tüzön szép piros - barnára sütjük.
A fele hagymát kivesszük és melegen tartjuk. A másik fele hagymához öntjük a 2 dl tejszint, só, bors, megy bele és az ementáli sajt fele - lereszelve. Ebböl 
készitünk egy sürü szószt és beletesszük a lecsöpögtetett kifözött nokedlit.
Összekeverjük és egy tüzáló tálat kivajazunk ebbe beletesszük a szószos nokedlit, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal, forró sütöben tesszük amig a sajt jól ráolvad a tetejére. 
A tényéron megszórjuk még a maradék sült hagymával, esetleg metélö hagymával, petrezselyemmel.  Salátával tálaljuk.