2015. november 11., szerda

Tarkedli vagy cseh fánk





Van sok idöd, szereted az unokáidat kényeztetni? Akkor süss tarkedlit. 
A nagyikám gyártotta nekünk mindig a tarkedlit, még Dédiként is hányszor
sütött a fiamnak kitartással, szeretettel. A mai napig a Töle örökölt ütött
kopott tarkedli sütöben / olyan mint a tükörtojás sütö / sütöm én is. De csak kizárólag az unokáimnak, mert elég lassan megy négyesével sütni. Igen tudom lehetne kanállal szaggatni egy nagy serpenyöbe és úgy sütni, de én ugyanúgy akarom csinálni, ahogy a Nagyim annak idején. A tarkedlit lehet porcukrozni, esetleg lekvárral kettesével összeragasztva enni. Nálunk csak úgy simán eszik a gyerekek. Örülök amikor  látom, hogy megint egy besurrant a konyhába és a tálból kivesz egy fánkocskát.

Hozzávalók :

- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- fél liter tej
- 5 dkg kristálycukor
- olaj a sütéshez
keverö gépbe összeállitani a tésztát, egy órát langyos helyen keleszteni.
A tarkedli sütöt kiolajozni és egy kanálnyit a tésztából a mélyedésekbe
tenni, ha megsült az egyik oldala, megforditani. Igy lesznek szép kerek
párnácskák belöle.  De ugyanezt lehet mint irtam kanállal kiszaggatva egy
nagy serpenyöben sütni, sokkal gyorsabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése