2015. január 4., vasárnap

Vörös tonhal steak tejszines burgonyával töltött paradicsommal




Sajnos a fotó messze nem annyira jó, mint amilyen mutatós és föleg finom
volt ez a vacsora.  A fiam meghivott vacsorára Szilveszter este. Szeret fözni,
idönként eljár egy- egy este hires szakácsok tanfolyamára ahol együtt föznek
egy komplett menüt. Aztán elkésziti otthon, saját ötletekkel böviti, mi meg szivesen teszteljük az  ételeit.  Elámulok sokszor micsoda finomságokat tálal elénk. 
Nagyon friss vörös tonhalat vett, elutazott érte vagy 50 km-t, mert ott van egy speciális halas üzlet, ahol igazán jó minöségü halakat, tengeri gyümölcsöket lehet venni. 
A hozzávalók 4 személyre: 4-6 szelet vastag friss tonhal steak. A pácoláshoz, csili pehely, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj ebbe pácoljuk be hal szeleteket és hidegre tesszük par órára.
A tejszines krumplihoz 1 kg meghámozott, vékonyra legyalult krumpli, kevés vaj a forma kikenéséhez, 1 gerezd fokhagyma amivel bedörzsöljük a sütö tálat. Só, bors, örölt szerecsendió és kb 3 dl tejszin. Kb. 1 órát kell sütni, finom krémes lesz.
A töltött paradicsomhoz fél cukkini, fél padlizsán és 2-3 kanál paradicsom püré, olaj, 1 fokhagyma,só, bors, 1 teáskanál piros arany,  kakukkfü. A zöldségeket nagyon apró kockára összevágni és kevés olajon a fokhagymával és a többi hozzávalóval megpárolni, jó sürü ragut kell kapjunk de ne legyen pépes. A ragut kihüteni és egy bivaly mozarellát apró kockára vágva belekeverni. 
Személyenként két közepes paradicsomot meghámozott, a kalapjukat levágta és megtöltötte a zöldséges mozarellás raguval. Kivajazott tüzálló tálba tette majd kb. 20 percig sütötte a sütöben.
Közben a tonhal steaket minden oldalról 3 percig sütötte, a közepe rózsaszinü kell, hogy maradjon, igy lesz zaftos, omlós és  fantasztikus finom :)
Egy adag tejszines burgonya, 1 töltött paradicsom és egy szelet hal került a tányárra megszórva friss korianderral. Soha nem ettem igy tonhalat, de mondhatom beleszerettem, egyáltalán nem hal izü. A kis unokámnak is izlett aki kétés fél éves, pillanatok alatt eltütette a tényérjáról :)
Mivel jó szokás szerint mindig többet vásárolunk mint kellene persze, hogy maradt még tonhal steak. Másnap tüzálló tálba tettem, letakartam alufóliával és fottó sütöbe toltam jó 10 percre. Ugyanolyan zaftos, izes volt mint elözö este.

Egyszerüen öröm látni, hogy a fiam micsoda élvezettel föz, szereti a jó konyhai eszközöket és ki tud ilyenkor kapcsolódni.Ö  szokta mondani anyu a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom,  és is azt mondom drága gyerekem, hogy a föztödben benne van a szeretet azért is olyan finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése