2014. június 29., vasárnap

Málnás csokis tortácska



Az úgy kezdödött, hogy az unokám keresztelöjén voltunk. Mindenki készitett valami süteményt. A menyem édesanyja álom dolgokat készit, nemcsak finomak a süteményei, különlegesek is és egyszerüen gyönyörüek. Csodálom Öt, mindig tartogat valami gasztronómiai meglepetést ilyen összejövetelekre.
Gyönyörü teritékeket csinál, virágokkal, apró szinben passzoló kekszekkel, összehangolva. Az unokánk keresztelöjére sütötte ezt a bizonyos tortácskákat,
nem ám keveset, sokat, sokféle töltelékkel...
Szóval az a bizonyos egyszerünek hangzó málnás tortácskát megkóstoltam
és rögtön Gallow Andrea barátnöm jutott eszembe, ez pontosan Neki való kihivás. Fantasztikus finom, szép és különleges ez a süti. Igaz elég sok bibelödés van vele, de megéri.

Két féle recept van, az egyik marcipánnal készült tortácska, a másik egyszerü
linzer szerü tortácska, mindkettö finom. A tortácskákat elöre el lehet késziteni
kekszes dobozban elállnak sokáig. Igy egy kis idö megspórolható.

Recept 1: Tészta: 10 darab kb. 8 cm-es átméröjü tortácskához.

Fél bio citrom leve és héja megreszelve, 2 dkg marcipán massza, 2 tojás sárgája, 25 dkg hideg vaj, 12 dkg porcukor, egy fél vaniliarud magja, 1 csipet só, 37 dkg liszt /Typ 405 a recept szerint. Ezekböl tésztát gyúrni, kb 12 órát a hütöbe tenni. Végül fólia között kinyujtani és tortácskákat sütni. Lehet kapni
ilyen formát hasonló mint muffin formák csak nem olyan mély, egyszerre 6 vagy 12 darabot lehet benne megsütni.


A legfinomabb töltelék változat :

2 levél zselatin, 30 dkg málna /lehet mélyhütött is, ami azt jelenti,

hogy télen, advent idöszakban is lehet sütni / 6 dkg cukor 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 9 dkg hideg vaj, 1 kupica málna likör - de elmaradhat. 12 dkg keserü csokoládé, 10 dkg málna a diszitéshez.

Elkészités: A zselatint beáztatjuk hideg vizbe. A málnát pürésitjük, hozzáadjuk a cukrot az egész tojást és a tojások sárgáját és kevergetve felmelegitjük, amig
besüsürödik - vigyázva, nehogy a tojás összekapjon. Ha kicsit meghült átpaszirozzuk, hozzáadjuk a zselatint és kevergetjük amig feloldódik Langyosra hütjük. A vajat kockára vágjuk és a málnás krémhez adjuk, várunk 5 percet.
A pürésitövel 3 percig keverjük úgy, hogy ne legyen habos a krém. Ezt úgy érjük el, hogy ferdén tartjuk a pürésitöt a krémbe, igy nem lesz levegös és buborékos. Hozzáadjuk még a málna likört. Egy sima krémet kell kapjunk.

Leirva azért több munkának látszik.
A csokoládét felolvasztjuk göz fölött, kikenjük a csokoládéval a tortácskákat,
hagyjuk megdermedni, majd megtöltjük a málnás krémmel és hidegre tesszük.
Tálalás elött málnával diszitjük. Esetleg tört pisztáciával megszórjuk.

Csokoládés variáció:
16 dkg csokoládét összetörünk, 2 dl tejszint felfözünk és lassan
csokoládéhoz keverjük mindig keveset, amig fel nem olvad a csokoládé és a
tejszin el nem fogy. 4 dkg akácmézet adunk hozzá, 2 evökanál erös espresszo
kávét, 6 dkg vajat és a pürésitövel jól összekeverjük. Megtöltjük a tortácskákat
ezzel a krémmel, kihütjük. Ha nagyon ünnepélyesen akarjuk késziteni, akkor
arany porral megszórjuk. Vagy tört karamellizált dióval. / Arany port én még nem használtam, ezt is a menyem anyukájánál láttam, de be fogok szerezni ilyet, mert nagyon szépen mutat az adventi csokoládés kekszeken is./
 

Gyorsabb variáció:

Tészta 2: hozzávalók az egyszerübb variáció : 12 dkg vaj, 8 dkg porcukor,
1 tojás, csipet só, 25 dkg liszt. Ezekböl tésztát gyúrni, pihenni hagyni, majd
a fenti módon tortácskákat sütni. A töltelék igazán fantázia kérdése, lehet
ugyanúgy málnás csokis töltelék, csak csokis, esetleg citromkrémmel megtölteni és különbözö képpen disziteni.


Másik csokis krém : 1 dl Creme double /azt nem tudom, hogy ez otthon mi/
                              10 dkg keserü csokoládé apróra vágva, 2 dkg vaj. 3 csepp
                              vanilia esszencia /vagy vanilia kikapart magja/

A Creme doublet felmelegitjük majdnem forrás pontig, ráöntjük a másik tálban
apróra összetört csokoládéra és krémersre keverjük. Kihütjük, majd hozzákeverjük a vajat. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortácskákat.


Sok munkának tünik, de fázisonkánt lehet elkésziteni.
Biztos siker föleg, ha  különbözö töltelékekkel készitjük és tálalás elött szépen feldiszitjük, dióval, mandulával vagy friss gyümölccsel az évszaknak megfelelöen.


Nekem sajnos nincs fotóm, a receptet amit kaptam azon van egy kép, ezt igyekeztem ide betenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése